Türkiye’nin görünen yüzü ve dünyaya açılan penceresi olan Gaziantep’in eşsiz mirasına sahip çıkarak, toplu ulaşımda etkili bir eğitim anlayışı ile ilkeli, kararlı, yenilikçi, verimli ve kaliteli hizmet sunmak, Gaziantep'te toplu ulaşımın kalitesini arttırmak maksadıyla Gaziulaş bünyesinde kurulan akademide bütün çalışanlarımıza teorik ve pratik mesleki eğitimler verilmektedir.
Kentsel yaşam kalitesini arttırmak, ulaşım alanında yenilikçi, sürdürülebilir çözümler ile öncü bir model oluşturmak istiyoruz ve bu amaçla personellerimize eğitimler hazırlıyoruz.
Eğitimlerimizi uygulamalı olarak vermenin yanı sıra bilgiyi daha kolay ulaşılabilir ve saklanabilir hale getirebilmek için gelişen teknoloji imkanlarını da doğru şekilde kullanarak Gaziulaş Akademi adında bir online eğitim platformu kurduk. Gaziulaş Akademinin mobil uygulaması da mevcuttur. Bu platformda tüm personellere bilgilendirme, mesleki ve kişisel gelişim eğitimleri verilmektedir ve bu eğitim dosyalarının arşivlemelerine ve bilgiyi sürekli kullanabilmelerine olanak sağlanmaktadır.
Gaziulaş Akademi LMS platformuyla; ilgili kişilere atadıktan ayrıntılı raporlarla süreci takip edilmektedir.
Eğitim birimimiz tarafından hazırlanan 182 farklı eğitim ile personellerimize Kişisel gelişim, bilgilendirme ve mesleki eğitimler verilmeye devam edilmekte ve bu eğitimlere çalışanlarımız ihtiyaç duyduklarında her an Gaziulaş Akademi Platformundan erişebilmektedir.
Akademinin dijital platformuna giriş yapmak için lütfen https://akademi.gaziulas.com adresini ziyaret edebilirsiniz.
Güvenli iş ortamının oluşturulması, üretimde verimliliğin ve kayıtlı istihdamın sağlanması amacıyla 8 meslek alanımızda toplamda 720 çalışanımıza mesleki yeterlilik belgesi alımı sürecini yürüten Gaziulaş Akademi halen aktif olarak MYK Belgesi alma süreçlerine devam etmektedir.
Eğitime isteklendirici bir ortam oluşturmak için, Şoförler için Festival düzenleyerek eğitimi daha eğlenceli ve etkin hale getirmeyi amaçladık.
Aynı zaman da bir şoförün başına gelebilecek riskli olayları, riskli olmayan bir ortamda ona yaşatarak, psikomotor becerilerini geliştirmeyi hedefledik.
Türkiye’de ve Avrupa’da örneği olmayan ABD’de yapılan BUS Rodeo etkinliğinden esinlenerek hem sürüş festivalimizi hem de personel sayımızın %50’sini oluşturan şoförlerin işe alımlarında yolcu güvenliğini ön planda tutarak, 11 zorlu parkurda 20 hakemden oluşan uygulama sınav alanı planladık.
Personel adaylarının yetkinliklerinin tespiti için eğitim birimi tarafından başvurdukları pozisyonlara göre hazırlanmış olan yaklaşık 400 soruluk soru havuzundan her görev için meslek ve mantık sorularını içeren 25 soruluk teorik sınava tabi tutulur.
İnsan ihtiyaçları sürekli değiştiği için eğitim faaliyetlerinin de devamlı olması gerekmektedir. Yöneticilerin eğitimi ne bir ceza ne de bir ödül kullanmalıdır. Çalışanlar eğitimlerinin sonucunda görevlerini daha iyi başardıklarını görerek eğitime isteklenmelidir.
Amacımız eğitimi eğlenceli hale getirerek eğitimde sürekliliği sağlamaktır.